START
                                      
TURRAPPORTER

INFO

LEDARE &
STYRELSE

SÄKERHET & UTRUSTNING 

BLI MEDLEM

NYBÖRJARE

VÅRA TURER

BILDARKIV

LÄNKARKIV


                                  

                     

 

 

 

 

 

 

                                       

NYBÖRJARE

Att åka långfärdskridskor är en upplevelse som går utanpå det mesta. Kanske du bara går och drömmer men ännu inte vågat dig ut på de fria isvidderna? Eller har du redan bestämt dig för att börja? Då krävs kunskap.

För att kunna följa med på våra turer förutsätter vi att du har kunskap om den säkerhetsutrustning som gäller. Vi förutsätter att våra medlemmar kan tolka den information om isarna och turerna som ges via " isluren ". Vi förutsätter även en viss åkvana. Ledare har rätt att avvisa åkare som har brister i åkvana och utrustning
Om du känner dig osäker på detta så rekommenderar vi dig att gå en kurs. Här få du lära dig iskunskap, säkerhet, utrustning, åkteknik mm. I kursen ingår även ett par ledarledda turer på is.

Vi rekommenderar att man går kursen men det är inte ett krav för att bli medlem. Kunskap och  åkvana kan man ju ha sedan tidigare. Under säsongen ordnas vid några tillfällen speciella nybörjarturer när bra isförhållanden råder. Detta är ett bra tillfälle att testa sig själv och bilda sig en uppfattning om du sedan kan hänga med på våra turer. 

Vill du veta mer om kursen eller få mer råd om hur du skall komma igång med skridskoåkandet kan du kontakta någon av våra ledare. En informationskväll om långfärdsskridsko anordnas på hösten innan säsongens början. 

Möjlighet finns att åkträna på Gärdehovs konstfrusna is och på Sidsjöns plogade banor.

Varje år, i början av säsongen, anordnas "plurrningsövning" i badhus med egen utrustning. En nyttig övning även för erfarna skridskoåkare.

Bra utrustning kan du hyra på Wått & Torrt på Köpmangatan i Sundsvall och där får även medlemmar 10% på skridskoutrustning mot uppvisande av medlemskort. 

Bra böcker om långfärdsskridskoåkning: Långfärdsåkning på skridsko - Rolf Gezelius m.fl.
                                                                       Isboken -
Lars-Håkan Lindqvist m.fl.